Letná kokosovo-marhuľová galettka

_-6

Naša rodina žije v Dubnici už nejaký ten rok, hoci ani jeden zo starých rodičov nepochádza odtiaľto, akosi tu nejako všetcia zakotvili. To, že som mala obe babky v jednom meste, v podstate 10 min. od nášho domu, pokladám za veľké šťastie. Áno, prišla som o tie zaujímavé letá, ktoré niekto trávieval so starými rodičmi na chalupe, kde sa chovali zvieratá, chodilo neskoro spať a jedno dobrodružstvo striedalo druhé.

No ja som vyrastala pri svojich babkách, mala som ich vždy nablízku a dobrodružstvá boli nahradené malými, zdanlivo obyčajnými radosťami, ako nás babka Hanka čakala doma, keď sme chodili zo školy, ako sa s nami učila, alebo ako k nám babka Zlatka chodievala na bicykli a skoro vždy doniesla nejaký koláč. Všetky baby sme sa zišli v kuchyni a rozprávali sa.

V týchto chvíľach sa utváralo to, čomu hovorím srdce domova. Miesto, stretávania, debatenia, hrania, tvorenia, stretávania s priateľmi.

Pri zariaďovaní bytu, som venovala najväčšiu pozornosť práve tejto časti bytu, a hoci nie je ešte úplne hotová, je to môj osobný raj. Chvíle neskorého popoludnia, kedy sa dostane pár slnečných lúčov cez korunu stromu, ktorý rastie priamo pred mojím oknom, a ktorý si moja mamina pamätá, keď bol ešte maličký. To sú krásy života, ktoré majú pre mňa tú najväčšiu váhu. Jednoduché, všedné momenty, ktoré sa vryjú do spomienok a zostanú s vami, nech ste kdekoľvek. Impresie, prchavé momenty, malé umelecké diela.

Keď už s,e pri tých dielach, priznám sa, že tento koláč bola čistá improvizácia. Mala prísť ku mne vzácna návšteva:) a chcela som niečo svieže a rýchle. Galettky som robila už aj v minulosti, ale ešte ani raz som ich nevyskúšala s pridaním niečoho do cesta. Podarilo sa a tým sa mi otvorili nové možnosti v tartovom odvetví:)

Kokosovo-marhuľová galettka

Galettka:
  • 190 g hladkej múky
  • 70 g strúhaného kokosu
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 pl vody
  • 150 g masla
  • štipka soli
Náplň:
  • 550 g marhúľ
  • 2 pl medu
  • 1 pl agávového sirupu
  • 2 pl škrobu
  • 1 pl citrónovej šťavy

Najprv vypracujeme cesto, preosejeme múku s kokosom a práškovým cukrom. Pridáme trošku soli. Do suchých prísad vhodíme žĺtok, 2 polievkové lyžice studenej vody a na kocky pokrájané studené maslo. Všetko spolu spojíme a zabalené vo fólií necháme hodinu odpočívať v chladničke.

Marhule zbavíme kôstky a polovice prekrojíme ešte na polovicu, zmiešame s citr. šťavou, medom a agávovým sirupom. Pomer si môžete doupraviť podľa vlastných chutí.

Na dosku si dáme papier na pečenie (bez neho to nerobte inak nepreložíte cesto na plech) poprášime múkou a vyvaľkáme cesto. Do stredu poukladáme marhule. Okraje trochu stočíme alebo jednoducho preložíme, aby ovocie nepovypadávalo. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať kr. cukrom. Pečieme pri 200ºC, 20-25 min.

_-5

_-4

_-19

_-14

_-9

_-11

_-18

_-7

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>