Božský čerešňovo-marcipánový tart

_-7

Jednou z mojich najobľúbenejšíck pesničiek sú Čerešne v podaní Hany Hegerovej.  Ako to už v mojom živote väčšinou býva, dostala som sa k nej obkľukou cez  Pelíšky. Tento film je pre mňa absolútne kultový, dej, herecké výkony, dialógy!!!, hudba, všetko spolu vytvára jedno majstrovské dielo, ktoré, dovolím si povedať, nebude (bohužiaľ) prekonané. Na Čerešniach mám rada tú sladko-smutnú životnú krivku, ktorá je podávaná s ľahkosťou, nadhľadom, no vedúcu definitívne len k jednému cieľu…

Obdobne som uvažovala aj o tomto koláči, jemná sladkosť, aby vynikla chuť čerešní a na prípravu a suroviny nenáročný recept.  Práve marcipán a čerešňovica sú tie ingrediencie, ktoré dotvárajú a podčiarkujú chuť tohto božského tartu.

V priebehu pár dní som ho piekla  už 2x a za každým zostal do nasledujúceho dňa len malý kúsok. Je síce pravda, že náš apetít na sladké trochu prekračuje hranice normality, ale to nemení nič na tom, že tohto koláča sa snáď ani nedá prejesť! Dokonca aj moja čokoholická sestra ho uvítala s nadšením, ako snáď ešte žiadny ovocný koláč:):):)

_

Božský čerešňovo-marcipánový tart

Cesto:
  • 280 gr múky
  • 65 g práškového cukru
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 vajíčka
  • 115 gr maslo
  • 1 čl citrónovej kôry ( aj sušenej)
Náplň:
  • 100 g marcipánu Dr. Oetker
  • 500 g čerešní
  • 2 pl čerešňovice
  • 1 pl kr. cukru
  • 1 pl škrobu

Cesto si pripravíme tak, že najprv zmiešame sypké suroviny, potom pridáme maslo nakrájané na kocky a nakoniec vajíčka, všetko dobre premiešame a necháme odstáť min. 30 min. v chladničke.

Čerešne umyjeme, zbavíme sa kôstok a prekrojíme. Zmiešame s čerešňovicou, cukrom a škrobom a necháme odležať.

Cesto si rozvaľkáme na plát o trochu tenší než 0,5 cm a naplníme ním  tartovú formu, ktorá je vymazaná maslom, dno popicháme vydličkou. Navrch nastrúhame marcipán a poukladáme čerešne ( aj s pustenou šťavou). Cesto, ktorá nám zostalo, si opäť vyvaľkáme a prikryjeme ním čerešne.

_-5

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať cukrom ( ja som dala hnedý cukor).

Pečieme pri 180 ºC, 20-30 min.

_-6

Dobrú chuť!:)

_-8

_-15

_-11

_-16

_-17

_-18

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>